Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Asiens gyllene ekar, erfarenheter 2022

Var i England växer det en Quercus pannosa?

Ekollon har i allmänhet ganska dålig hållbarhet, delvis för att de har väldigt lätt att gro. De innehåller ganska mycket vatten och tål inte att torka ut alltför mycket. De tål inte heller särskilt mycket kyla och kan inte frysas in. Ekollonen från Asiens gyllene ekar har dessutom särskilt lätt att gro.

Du kommer aldrig att hitta en fröfirma som säljer ekollon av dessa arter. Vill du vara riktigt säker på att få tag på dem, så får du nog själv åka till Kina. Det bästa vore ifall man kunde komma i kontakt med en kines som bor i rätt trakter och som själv är intresserad av ekar.

På namnskyltarna på träden i botaniska trädgårdar och arboreta brukar det ofta stå ett inventarienummer som man ibland kan hitta mer information om. Ibland står det även vilken provins den härstammar ifrån och eventuellt en förkortning för personen som har samlat in fröna.

Att Q. pannosa förekommer i kalla trakter är helt klart, men det garanterar inte att de kan växa i Skandinavien eller andra delar av Europa. De kommer från ett monsunklimat med fuktiga somrar och torra vintrar. Det är inte alls säkert att de trivs hos oss. Flera arter ur gruppen tycks ha svårt att klara sig i Englands milda klimat. Det utesluter dock inte att de kan trivas bättre i Skandinavien.

Inlägg i den här diskussionstråden: