Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Koldioxidutsläpp & tillväxt

Jämfört med rekordåret 1998 så har det varit kallare det senaste decenniet. Vi får se om 2010 kan slå 1998.

Det förvånar mig inte ett dugg att det inte går att mäta upp någon temperaturökning på 1000 meters djup i havet. Det tar mycket lång tid för vattnet i världshaven att cirkulera runt mellan olika djup.

Det är helt korrekt att vattenånga är den i särklass viktigaste växthusgasen. Det trista är att det finns mest av den där det redan är varmt och lite av den där det är kallt. Koldioxiden är mer jämnt fördelad över jordklotet och kan därför ha betydelse även i kalla trakter.

Det skulle vara intressant att veta hur kalla vintrarna var i Skandinavien under den här mellanistidens klimatoptimum. Att somrarna var varmare var oundvikligt pga att solen låg närmare under sommarhalvåret. Solen låg däremot längre bort under vintrarna så de skulle kunna ha varit kallare än idag. Eller var uppvärmningen under somrarna tillräckligt stor att även ge mildare vintrar? Ibland hör man påståenden om att klimatet var subtropiskt men personligen tror jag inte så mycket på det. De flesta djur- och växtarter som hade större utbredning än idag kräver varma somrar men klarar kalla vintrar.

Inlägg i den här diskussionstråden: