Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Koldioxidutsläpp & tillväxt *LINK*

Nja... det globala klimatet styrdes och styrs av samma parametrar nu som då.
Problemet är att man har svårt att förhålla sig till detta då det riskerar att påverka rådande AGW teorin.

AGW påstående: Man hävdar att temperaturen stiger:
- Jaså, sök och titta på data från RSS, UAH eller Hadcrut. Alla dessa visar att globala temperaturen sjunkit något det senaste decenniet.

AGW påstående: Den viktigaste faktorn för klimatförändringen på jorden, havstemperaturen, ökar stadigt och oroväckande snabbt.
- Detta är inte heller sant. Argos systemet som mäter temperaturen ner till 1000 m djup har de senaste fem åren inte registrerat någon ökning av havstemperaturen alls [se länk].

Det råder också en stor missuppfattning bland människor vad som är växthusgaser. Många tror att den dominerande växthusgasen är (i huvudsak består av) koldioxid, men i själva verket är 98 % av växthuseffekten orsakad av vattenånga och endast 1 % av koldioxid. Av koldioxidens andel står i sin tur mänsklighetens utsläpp för bara 1 % av denna procent.

En klimathistorisk och arkeologiskt bevisad tillbakablick är aldrig fel:
För 8 000 år sedan växte det ädellövskog med alm, ek, hassel och lind i dalgångarna i den skandinaviska fjällkedjan (det är därför man fortfarande, till sin förtret, kan fastna med fiskekroken i trädgrenar på fjället när man fiskar) och lädersköldpaddan var etablerad här pga det varmare klimatet.
Nästan alla glaciärer både i fjällen och i Alperna hade smält bort.
Sedan dess har det blivit kallare. Under de senaste 4 000 åren har medeltemperaturen successivt sjunkit på norra halvklotet.
En dramatisk klimatförsämring trädde i kraft i skiftet mellan brons- och järnålder. Begreppet fimbulvintern myntades.
Fimbulvintern karaktäriserades bl.a. av ett påtagligt kyligare och fuktigare klimat. Myrmarkerna expanderade och högmossar bildades mer allmänt under denna period.
Den kallas den fyndfattiga perioden i forngravarna då livet mer handlade om att överleva jämfört med tidigare perioder med värme.
De kallare vintrarna gjorde det nödvändigt att stalla boskapen och man byggde därför hus där bostad och stall kombinerades som ett sätt att dra nyttan av varandras värme.
För Skandinaviens del rör det sig om en sänkning av medel sommartemperaturen på 2-4 °C.
Trenden har emellertid inte varit jämn och ett antal varma och särskilt kalla perioder har avlöst varandra.
Den senaste långvariga varma perioden före 1900-talet inföll under sen vikingatid och brukar kallas för den medeltida värmeperioden.
Vikingarna levde flera hundra år på Grönland av jordbruk, mark som nu är permanent frusen.
Under perioden ca 950-1350 kunde vikingarna på Grönland odla bland annat korn, råg, havre samt skötsel av kor och får, någonting som aldrig skulle kunna göras idag.
Man får inte heller glömma att antalet vikingar uppgick till ca 5000 personer, så det handlade inte om enstaka bosättare.
Under denna tid var Grönlands kuster fria från is. Undergång för bosättningen på Grönland berodde först och främst på ändrade klimatförhållande, kallare och kortare somrar vilket omöjliggjorde odling.

- Intressant är att isbjörnen överlevt, lika så alla fjäll levande djur som enligt gängse dogm borde varit utdöda för tusentals år sedan... så något stämmer inte i domedags profeternas predikan...

Inlägg i den här diskussionstråden: