Quercus myrsinifolia klarar sig i Ängelholm, men fryser ibland tillbaka i skottspetsarna. Detsamma gäller Q. suber (korkek). De borde klara sig bättre i Trelleborg. Q. aquifolioides verkar lovande, men det är för tidigt att säga hur den kommer att klara sig i längden. Detsamma gäller eksläktingen Castanopsis cuspidata. Sedan finns det ju också hybrider som Q. × turneri och Q. rysophylla × Q. sp. 'Maya'.
Jag vet inte vilken som är härdigast av Eriobotrya japonica och Olea europaea. Exemplaret av O. europaea vid Landbohøjskolen i Frederiksberg frös tillbaka kraftigt vintern 2010, men har sedan dess vuxit tillbaka och är idag nästan lika stort som tidigare. Exemplaret av E. japonica växer i en skyddad bakgård på Nørrebro och tycks inte ha frusit tillbaka någon gång, i varje fall inte kraftigt.
Har du testat Laurus nobilis på friland? Den har det kämpigt i Ängelholm, men tycks klara sig bättre i Lund.
Har du identifierat några härdigare arter, korsningar eller varianter av Trachycarpus? Det har ibland varit mycket hype kring nya arter eller varianter, men sedan har det visat sig att de inte har varit bättre än vanliga T. fortunei.