Freon – Ozonhålet
Bakgrund: På 1980-talet stora globala hot var ozon uttunningen och ozonhålet över Antarktis.
Alarmister skrämde upp världen, massor av djurarter som exponerades för solen skulle duka under och utrotas, vi skulle drabbas av epidemiska utbrott av malingt melanom med miljontals för tidigt döda.
Boven i dramat hette då Freon-12.
Mänskligheten skulle till varje pris vid ta åtgärder, resultatet blev ”Montreal-Prokokollet”, som ratificerades 1999.
”Montreal-Prokokollet” gällde utsläpp/användning av Freoner och Haloner då de sågs skada ozonskiktet i atmosfären.
Datamodeller visade på 90-talet att det skulle dröja flera århundraden innan ozon skiktet var återställt (fast man visste inte vad det skulle återställas till).
Ozon hålets tillväxt avstannade och började minska.
Alarmister & Politiker berömde sig själv för att ha gjort en viktig insats…
Men hur låg det egentligen till?
Ryska forskare har vetenskapligt bevisat (med Sergei Golubchikov i spetsen) att Freon-12 endast kan bryta ner ozon under laboratoriemässiga förhållanden.
I atmosfären reagerar Freon-12 med väte och sönderfaller som surt regn på låg altitud långt inan det når stratosfären där ozonskiktet finns (inte att förväxla med marknära ozon som är något helt annat och som inte har med detta att göra).
Vidare visar forskningen på att ozon hålet styrs av helt andra saker, nämligen kosmisk strålning som varierar med olika periodicitet.
Detta kan vi idag förutsäga, och man vet att ozonhålet kommer att öka igen på grund av detta igen år 2019/2020 (publicerat i International Journal of Climatology).
- Efter kalkylen visade på att det mycket dyra åtgärdsprogrammet runt Freon/Halon inte haft någon mätbar effekt.
Det än mer intressanta i denna händelsekedja är att ”Montreal-Prokokollet” kom till just som amerikanska DuPont fått fram och fått globala patent på ersättningsprodukten Freon-134 som idag är drivgas ibland annat kylanläggningar.
Ironin i konsekvenserna av ”Montreal-Prokokollets” åtgärder är att Freon-134 idag är en av de mest potenta växthusgaser som finns och är nu på ”Kyotoprotokollets” svarta CO2 lista…
---> Så kan det gå när man utan tillräckliga vetenskaplig underbyggnad vidtar huvudlösa åtgärder, eller som Albert Einstein en gång sa:
”Att tänka är det svåraste, det är därför så få gör det”…
Behöver jag nämna att alla farhågor var kraftigt överdrivna, att effekterna på djurlivet och malingt melanom epidemierna uteblev och att datormodellerna visade sig stämma lika dåligt som klimatprognoserna idag… Alarmisternas skrämselpropaganda fungerade dock mycket bra!
CO2 - Två syre och en kol atom, en nödvändighet för livet på jorden.
Då alarmisternas bild är känd idag tar jag inte upp bakgrunden.
Vad som nästan aldrig nämns är att allt liv är beroende av koldioxid.
Som växt-människor vet vi att växtligheten förbrukar CO2 i frenetisk takt.
En mängd motsvarande all CO2 i atmosfären passerar igenom våra gröna vänner på något mer än 5 år.
Som tur är har naturen ordnat så att CO2 effektivt kan återföras till atmosfären, annars skulle livets evolution tagit slut för mycket länge sedan. Det finns massor av undersökningar som visar att växtligheten gynnas av mer CO2.
Det växer snabbare, lika så medför det att växterna behöver mindre vatten. Växternas klyvöppningar behöver inte öppnas lika mycket för att få in tillräckligt med CO2.
Därmed avger växterna mindre vattenånga till omgivningen och motstår därför torka bättre.
Soy FACE (ett forskningslaboratorium) har påvisat dramatiska skillnader på växter som fått växa i ett spektrum från 380 ppm och 752 ppm.
Vid >750 ppm är respirationstakten av CO2 enorm och tillväxten 300 % bättre. Med andra ord det handlar om mycket stora effekter som bland annat ger avsevärt högre skördar.
CO2 Historik & Mätskandaler
Idag är man inte säker på att man kan läsa historiska halter av CO2 på ett korrekt sätt.
Generellt är ifrågasätts mätningar av iskärnor (CO2 inneslutningar) av de flesta kemister idag.
CO2-data från iskärnor är kritiserade på grund av bland annat:
- koldioxid har en förmåga att transporteras genom isen och en utjämning mellan hög och låg koncentration.
- vidare har man upptäckt att t ex att damm i kärnor från Grönland kan brytas ned och ge för höga CO2-halter.
- CO2 kan bilda klathrater under högt tryck o.s.v.
Zbigniew Jaworowski, som lett projekt att ta fram CO2-data från iskärnor, påstår att tidsbestämning av CO2-data manipulerats för att skapa en "CO2-hockeyklubbskurva".
Data från sent 1800-tal skulle ha förskjutits till 1950-talet i syfte att få en till Mauna Loas mätvärden väl ansluten kurva. Detta redogör han för iskriften "The Greatest Scientific Scandal of Our Time".
Jan-Olov Liljenzin, professor emeritus i kärnkemi från Chalmers, kritiserar artikeln "Koldioxidhalten accelererar" i Kemivärlden Biotechs tidskrift att:
- IPCC:s och medarbetare:s försök att utnyttja CO2-data från iskärnor som historiska värden har fått svår kritik från forskare som gjort ett flertal veriferande försök i kontrollerad laboratoriemiljö.
Man har dessutom gjort ofysikaliska (och vetenskapligt omotiverade) justeringar av tidsskalan hos CO2-halter från Antarktis för att få dessa att stämma med de första mätdata som finns från Mauna Loa på Hawaii på 1950-talet.
Nog om fusk, följande är nog rätt graverande:
“Dr. Claude Allegre, one of France's leading and a celebrated scientist, was among the first to sound the alarm about the dangers of global warming.
Dr. Allegre now sees global warming as over-hyped and an environmental concern of second rank.”
Källa: http://www.canada.com/nationalpost/news/story.html?id=2f4cc62e-5b0d-4b59-8705-fc28f14da388
- Nu skall ni slippa fler textmassor om detta från mig :-)