Exotiska växter i Skandinavien

Svar: @Leif - Se filmen och fundera @ Leif

I vissa perioder av jordens historia har koldioxidutsläpp från vulkanutbrott påverkat jordens klimat kraftigt. Faktum är att det hela tiden behövs koldioxidutsläpp från vulkanutbrott för att kompensera för den koldioxid som försvinner vid kemisk vittring av berggrund och den som binds av kalkalger i haven för att sedan falla ner på havsbottnarna. Om människan släpper ut koldioxid vid förbränning så är det rimligt att anta att det kommer ha samma effekt som koldioxid från vulkanutbrott. Det är inte så att endast "naturlig" koldioxid fungerar som växthusgas och att den koldioxid som människan släpper ut på något magiskt sätt inte har någon inverkan på klimatet.

De klimatförändringar som människan har åstadkommit är hittills ganska obetydliga. I varje fall har de ännu inte lett till någon snabb klimatförändring utan de har legat väl i linje med vad man kan förvänta sig. Naturligtvis finns det ju också naturliga förändringar överlagrade på dessa och som åtminstone hittills har dominerat. Om halten av växthusgaser ökar till följd av fortsatta utsläpp så kan man förvänta sig en ytterligare uppvärmning. Även om vi skulle lyckas begränsa utsläppen så att växthusgaserna hålls kvar på dagens nivå så kommer det ändå leda till en ytterligare uppvärmning tills det hela har stabiliserat sig.

Ett varmare klimat kan tyckas eftersträvansvärt för oss frusna nordbor. Tyvärr brukar ett varmare klimat också leda till högre havsnivåer, vilket kan vara besvärligt för befolkningen i låglänta områden i världen. Flera bördiga och tättbefolkade deltaområden riskerar att dränkas. Havsnivåerna har dock varierat mycket under jordens historia och särskilt kraftigt i samband med istiderna. Det verkligt besvärliga med klimatförändringar är de omställningar det innebär för oss människor. Ett varmare klimat är troligen inget större problem i sig.

Inlägg i den här diskussionstråden: