Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Håp? Trachycarpus...
Som svar till: Svar: Håp? Trachycarpus... *PIC* ()

Jag är inte specialist på palmer men har lång erfarenhet av kommersiell odling av många andra plantor. Odling i kruka, jord, stenull, kokos och vatten. Växthus och friland.

Ser rötterna ut som på en frisk och växande planta har man troligen inget rotproblem. Svaga plantor har nästan alltid missfärgade rötter. Har man ett rotproblem blir plantan svag men har man ett plantproblem kan också roten bli svag. Det hänger ihop det där. Plantans celler klarar frost eftersom de innehåller socker och i viss mån salter, som sänker fryspunkten. Sjunker temperaturen för lågt fryser vattnet till is, cellerna sprängs och blir slappa. Ungefär som när man bränner ogräs, fast tvärtom.
ÅTGÄRD: Se till att rot och delar ovan jord håller sig över denna kritiska temperatur.

En planta kan avdunsta vatten även om luftfuktigheten är 100%. Men det förutsätter (förutom ett rottryck) att luften runt plantan är i rörelse. Men när plantan avdunstar sjunker vävnadstemperaruren.
ÅTGÄRD: Se till att det blir luftrörelse runt plantan. Helst med ett avstånd till täckmaterialet eller genom att använda material som tillåter fuktvandring. Se till att plantan inte är exponerad för alltför mycker vind.

En passiv och stillastående planta är känslig, för allt. En passiv rot som "står" i vatten kommer förr eller senare att ruttna av syrebrist. Jag tror inte att ruttna rötter ser ut som friska rötter. Åtminstone har jag aldrig sett det.
ÅTGÄRD: Plantera högt och väldränerat. Fyll med lecakulor runt rotklumpen. Roten kommer att växa igenom detta utan problem men det ger skydd mot för mycket fukt och kyla.

När en planta fryser bort en vinter beror det ofta på en kombination av orsaker och dessa kan vara lite svåra att utreda. Därför finns det inga enkla och entydiga svar på varför det hände. Det enda vi kan göra är att föröka tänka på alla riskfaktorer och göra vad vi kan för att eliminera dem.

Detta är mina erfarenheter och med utgångspunkt från dem hoppas jag att min nyligen utplanterade Trachy ska överleva några årtionden framöver. Sen kan det kvitta :-)

Inlägg i den här diskussionstråden: