Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Nizzagarten i Frankfurt am Main

Jag vet inte var du får dina siffror ifrån men du måste vara realistisk. -20 är ingen normal vinter i New York för det första, den absolut kallaste temperaturen som är uppmätt där är -20 från Januari 1994.

För det andra heter det USDAzon om du inte vet det och av en anledning med, för att zonerna är framtagna för USA. Bergen saknar helt och hållet den värmen som krävs för att kunna vara en jämförbar Z9a, medelmax på sommaren är knappt 18 grader. USDAzonerna är avsedda för USA, i USA är det väldigt få ställen som har ett medelmax under 27-28 grader på sommaren. Du förstår väl själv att Zon9a som du kan exempelvis hitta i Florida är mycket varmare än Bergen?

Men om nu Bergen har så mycket mildare än alla andra ställen här på jorden varför finns det då inga bilder som är jämförbara med dom i Frankfurt exempelvis? Du kommer säkert att hävda att Bergen forfarande är ett represantivt Zon9, men var är då alla 10 meter höga Phoenix canariensis? Sabal palmetto? Dessa kan du hitta i en typisk zon9 i USA men inte i Bergen, how come? Just därför att Bergen uppfyller endast kravet på absolut minimumtemperaturen och ingenting annat.

Inlägg i den här diskussionstråden: