Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Skov og eksotiske planter på Færøerne *LINK* *PIC*

Tak for beskrivelsen fra Nordens Madeira. Det er ret overraskende hvad der kan vokse oppe på den nordatlantiske øgruppe.

Har læst beskrivelsen på din hjemmeside - jeg håber du fortsætter med at udbygge din hjemmeside, det er altsammen spændende.

Embothrium i træstørrelse.... det er altså imponerende. Botanisk Have i København havde nogle udplantninger for flere år siden - det mislykkedes efter kort tid, mens samtidige udplantninger på Færøerne lykkedes - og åbenbart med stort potentiale.

Et oplagt forsøg på øerne er Eucalyptus niphophila, som kan tænkes at udvikle sig nogenlunde. Officielle målinger fra vejrstationer i Australiens bjerge viser, at snowgums i deres naturlige habitat oplever ganske køligt sommervejr. Data fra bjerget Mt Hotham (habitat for E. niphophila) tegner et billede af et alpint klima, som ikke er langt fra det færøske kystklima.

Sammenligning af eukalyptus-levested (Mt Hotham) og Færøerne:

Koldeste måned (middeltemperatur)
Torshavn +3°C (dag/nat: 5°C / 1°C)
Mt. Hotham -2°C (dag/nat: 0°C / -4°C) (NB: meget høj nedbørmængde = tykt snedække)

Varmeste måned (middeltemperatur)
Torshavn 11°C (dag/nat: 13°C / 9°C)
Mt. Hotham 12°C (dag/nat: 17°C / 8°C)

PS: Apropos - når vi nu taler om Søren Ødums eksperimenter. Et par gange har jeg set Søren Ødums forsøg i Kangerlussuaq / Sdr. Strømfjord. Her har arter af gran, birk og poppel efter årtiernes kamp nået en højde af 1 meter eller mere. Billedet her viser bevoksningen, der lokalt kaldes for "Søren Ødum-skoven". Klimaet her minder om Færøerne på ét punkt: middeltemperaturen i den varmeste måned er 11°C. Sommeren er dog meget kort, og vintertemperaturen i gennemsnit -19°C. Et tarveligt klima for buske og træer.

 photo IMG_6069_zps9e948fef.jpg

Inlägg i den här diskussionstråden: