Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Eucalyptus
Som svar till: Svar: Eucalyptus ()

Dan:

Ja, din e. gunnii kan sagtens overleve 5 ugers frostvejr. De fleste e. gunnii, også dem du køber i planteskoler og andre steder uden herkomstbetegnelse kan godt klare omkring 12 minus grader over jorden. med rødderne ser det helt anderledes ud. Derfor skrev jeg også tidligere, at det første år eller to har eucalyptus planter et problem med hårdførhed, især eller først og fremmest under jorden! Derfor er det altid en god idé at give dem noget rodbeskyttelse og vande dem, hvis muligt.

Men være ikke i tvivl om at dit eucalyptus træ, kommer den over denne her vinter, er svækket efter 5 ugers frost! Og så opstår der problemet til næste vinter, afhængig af hvor varmt sommeren bliver og efterfølgende hvis der kommer lignende længer værende frostperioder. Ganske enkelt, fordi nogle eucalyptus arter kender til frost og sne, men aldrig til længer værende perioder og heller ikke flere år i træk!

Lige meget om du bor i det mere sydlige Danmark, eller Norge og Sverige, så kan vi ikke byde vores træer lange, varme sommer, hvis der undtagelsvis kommer en lang og hård vinter, hvor de kan komme ovenpå igen! Disse faktorer spiller også med ind i hele eucalyptus historie.
Det er lige så vigtig, at træerne kan "samle kræfter" igen.

Vi er her på grænsen for eucalyptusvækst, men desværre på den forkerte side. Det vil sige, at vi ligger tæt på golfstrømmen, men alligevel er vi med ujævne mellemrum udsat for østenvinden fra Russland, som trækker udhindret over Østesøen. Det har de ikke på den britiske ø! Og derfor kan de godt have gamle eucalyptustræer i deres haver og parker. De kender ikke til længer værende frostperioder.

Men det har vi og bliver ved med at have mange år endnu i det sydlige skandinavien!

Martin:

Derfor Martin, ja, din eucalyptus har overlevet tæt på huset pga at jorden var mere varmt. Men selvfølig også, fodi du havde et godt, stærk hybridplante! Der vil altid være nogle seje træer, der kan overleve i en hel del år og deres liv forøges meget, når de står på en beskyttet vokseplads. Så rigtig godt du plantede samme sted igen :-)...

Fakta er:

Udvalgte, hårdfære eucalyptus træer døer ikke pga lave temperature, så længe de holder sig lige under eller omkring 20 minus grader!
Problemet hos eucalyptus er rødderne, der ikke klare så lave temperature. Desuden går der en hel del år, inden rødderne når langt nede i jorden. Det har jeg dokumenteret og beviser for igennem at jeg gravede 6 år gamle træer op.
Overlever eucalyptus træer derimod en hård vinter, så har de brug for en mild og varm sommer, idet træerne ellers går svækket i den næste vinter.

Mvh Frank

Inlägg i den här diskussionstråden: