Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Amerikanska zonkartan
Som svar till: Svar: Amerikanska zonkartan ()

Problemet med Rhapidophyllum hystrix är inte främst vinterhärdigheten utan snarare att den växer så dåligt under våra svala somrar. Det spelar ingen roll om den är mycket vinterhärdig när den knappt orkar växa under sommaren. Dessutom drabbas den lätt av knoppröta under vintern även om bladen inte direkt får några köldskador. Bladen är annars ganska ömtåliga och bryts lätt sönder av blåst.

Jag har inte haft någon framgång med Quercus virginiana från sydöstra USA och som brukar anges vara härdig till USDA-zon 7. Däremot trivs Q. ilex från Sydeuropa utmärkt trots att den också anges som härdig till zon 7. Skillnaden är att Q. ilex inte alls kräver hög sommarvärme till skillnad från Q. virginiana. Att lägga till en eller två zoner i härdighetskrav för växter från östra Nordamerika är alltså förmodligen klokt när man ska plantera dem hos oss.

Magnolia grandiflora anges ofta som härdig till USDA-zon 5 eller 6. Lägger man till två zoner så hamnar man i zon 7 eller 8, vilket innebär att den kanske är härdig i de mildaste delarna av Skandinavien.

Inlägg i den här diskussionstråden: