Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Amerikanska zonkartan
Som svar till: Svar: Amerikanska zonkartan ()

Det är nog så att du haft otur med din korstörne. Taskig proviniens? I Göteborgs botan finns det ett mycket stort korstörne. Jag har även sett korstörne i centrala Norrköping och i Lidköping. Erland, har du någon vedartad USDA 7 växt från USA? Dessa är klart känsligare hos oss än de från t.ex. Japan (vilket du nämnde). Nålpalm är ju en sådan vilket ger en fingervisning om att det är knixigt. Som jämförelse kan man ta t.ex. Aukuba som växer här och där i Sverige, även hemma hos mig.

Något annat som är spännande är att Taro Colocasia esculenta går att odla i USA i USDA 6 & 7 vilket är svårare hos oss. Så de växter som bildar rhizomer kanske också har en stor fördel "over there".

Går man till andra sidan jorden, och kollar på bambu från Kina får man likartade problem. Många Phyllostachys anges som härdiga till temperaturer under -20C, men i Sverige dödar de temperaturerna det mesta som inte är täckt av snö eller annat. Sedan kan problemet så klart minskas genom plantering vid hus, i lä vintertid och i skydd mot vårsol.

Inlägg i den här diskussionstråden: