Exotiska växter i Skandinavien

Svar: En ny uke i fryseren...

John, det kan nok uten tvil bli kaldere enn hva det har vært i år, rekordvintrene 2009-10 er gode eksempel på det. De som levde gjennom de kalde vintrene på 70 og 80-tallet husker nok vintrer som var svært langvarig og kalde. Når man så vet at normalene er utarbeidet på grunnlag av denne tidsserien så kan vi nok trygt si at denne vinteren er kald. Utifra 1960-91 normalen er avviket for denne vinteren kanskje på 1 grad, men sammenlignet med den varme perioden rundt årtusenskiftet så er forskjellen enda større, minst 2 grader.

Vi er nok mange som ble forført av hva enkelte fikk til i den varme perioden fra 90-tallet og inn i det nye årtusenet. Jeg har nok selv vært litt for stor optimist og ser nok etterhvert at en del planter jeg ønsker å dyrke vil trenge betydelig vinterbeskyttelse hvis de skal ha en langvarig sjangse så langt nord. For det kan nok bli flere slike vintrer i årene fremover, ihvertfall hvis de dystre spådommene hva angår antallet "sunspots" og et nytt minimum inntreffer.

Vi får se hva våren bringer av skuffelser og overraskelser. Men man blir kanskje nødt til å satse mer på eviggrønne busker og trær fremfor diverse palmer og sukkulenter som har større problem med denne langvarige kulde de siste vintrene har inneholdt...

Inlägg i den här diskussionstråden: