Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Er der nogen der ved hvor det kort kan findes

Jeg tror flere har en feilaktig forståelse av USDA sonene. De sier kun noe om gjennomsnittstemperaturen de siste 30 årene, og ikke noe om klimaet forøvrig.

Vi må ikke glemme at USDA sonene strekker seg over et gigantisk område selv i USA, fra tropiske Florida i sør til arktiske Alaska i nord. De møter på samme problemstillingen som oss, de kan også oppleve lavere minimumstemperatur i løpet av 30 år enn hva USDA sonen tilsier. Tar man f.eks. sone 8 så strekker denne seg fra øst til vest og sone 8 på østkysten er noe helt annet enn sone 8 i Texas, eller Washington.

Jeg syns at USDA sonene er et veldig greitt hjelpemiddel, men det er aldri noen garanti at en sone 8 plante fra Texas vil overleve i sone 8 i et fuktigere klima, enten det er i North-Carolina eller Skandinavia. Det finner vi kun ut med å dyrke disse plantene selv i hagene våre.

Det som mangler er vel den absolutte minimumstemperaturen, eller et definert område for hvor mye de årlige variasjonene kan være, oppgitt som +/-. Har man et år med laveste temperatur målt til 4 minus og neste vinter er 12 minus vil man få et snitt på 8 minus. Det kan bli veldig misvisende hvis variasjonene er store, da man stoler for mye på gjennomsnittet og glemmer at temperaturen vil noen år bli lavere...

Inlägg i den här diskussionstråden: