Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Er der nogen der ved hvor det kort kan findes

Finns en bra artikel i Trädgårdsamatören nr 3 som tar upp det finska zonsystemet.Tycker att systemet verkar ganska vettigt.
(Borde gå rätt snabbt att dra fram en egen sådan karta med statistik.Ju fler zoner man kan dela in i ju större träffsäkerhet får systemet.Ludde är en riktig hejare på dataknackning. Han kan ta fram en suverän Nordisk klimatkarta indelat på 25 zoner :)).
De bestäms efter flera faktorer tex. växtsäsongens längd,medel och minitemperatur och den effektiva temperatursumman. Detta ger tex Helsingfors zon 1b. årsmedeltemperatur 5,6 grader,absoluta mintemp -34,3 och en växtsäsong på min 173 dagar. I Usda mått ligger Helsingfors i zon 5b (60 grader Nord). Typ Chicago,Kansas City. Men matchas Helsingfors med områden med lika lång tillväxtsäsong så liknar det mer östra Nordamerika. Quebec,New Foundland. I väst ungefär mitten av Brittish Columbia. (46-47)grader Nord och då pratar vi Usda 3-4. Översatt till svenska zoner så är det zon 3 i Helsingfors enligt finska mått. Tycker att det stämmer rätt bra.

Inlägg i den här diskussionstråden: