Flerdimensionella klimatkartor blir nog väldigt förvirrade för våra små hjärnor. Tanken att det är många faktorer som både avgränsar var för sig var en växt kan växa och samverkar för att ytterligare begränsa eller möjliggöra är intressant och går kanske att spinna vidare på. Om man börjar "enkelt" med lägsta temperatur så kan man se att en plats har
-En USDA zon (lägsta temp per år i medel)
-En lägsta temp fördelning som beskriver hur troligt det är att temperaturen faller under viss grad (normalfördelning) t.ex. det är 20% chans att temp går under -25C.
-Köldsumma (det som Danny är inne på) mängden kölddagar x temperatur per säsong.
Sedan skulle man kunna bestämma vilka värden en växt tolererar där positiva faktorer kan motverka de negativa t.ex. sommartemperatur. I slutändan skulle man matematiskt kunna uttrycka hur väl det går att odla en viss växt på en viss plats.
Till detta måste man infoga hur lokala avvikelser påverkar, murar, skogsbryn, närhet till värmekällor, vindskydd, sänka osv.
En förutsättning är förstås att man kan bestämma toleransnivåer/kurvor för växterna man är intressad av. Ett sätt att göra det är att utgå från mätvärden där växterna växer naturligt och komplettera med odlingserfarenheter (t.ex. rödek finns i Nordamerika men går även att odla i Nordeuropa). Krångligt men spännande :-)