Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Fler kalla vintrar? Hur mäter vi....

Men Thomas, på vilket sätt är det för den här diskussionen intressant att SMHI använder sig av 980 väderstationer för att göra prognoser, varav ett stort antal tillhör trafikverket? Man måste ju skilja på väderprognoser och klimatmodellering som är något helt annat.

För de väderstationer som påverkats av urbaniseringen kan man kompensera för uppvärmningen eller anda förändringar matematiskt, vilket alla seriösa forskare också gör vid beräkningar av klimatförändringar. Kolla t ex här på SMHI:s hemsida: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/klimatindikator-temperatur-1.2430 Oftast väljer man också att helt enkelt inte ta med de väderstationer där omgivningarna inte förändrats alltför mycket. Meteorologer och klimatforskare är ju sällan korkade (man kommer liksom knappast någonstans i forskarvärlden då) och är väl medvetna om de här problemen.

Men visst är det bra med skeptiker. Ifrågasättande är ju en del av vetenskapen. Men den "Rocket Scientist", Dr. David Evans, som skrivit artikeln du länkar till Thomas tycker jag inte verkar vara mycket att lita på. Googla på honom får ni se, kolla t ex här http://www.desmogblog.com/who-is-rocket-scientist-david-evans
Exemplen på väderstationer i hans artikel är rätt märkliga. Mycket få officiella väderstationer i Sverige är placerade så illa som han beskriver där (i alla fall inte de mer moderna stationerna - trafikverkets väderstationer undantagna men dom är ju inte officiella meteorologiska stationer mer än i några enstaka fall där man bedömt att deras läge är tillräckligt bra) - och trots detta har temperaturen stigit även här (förutom det senaste året naturligtvis).

Och globala konspirationer tror jag inte på. Varför skulle alla klimatforskare ljuga om resultaten och hur skulle man kunna få så många att fejka resultat utan att det uppmärksammandes? Konkurrensen inom forskarvärlden är mördande och den som fuskar blir vanligen snabbt upptäckt. I synnerhet när det gäller ett ämne som så många pysslar med. Och även om alla klimatforskarna var korrupta, hur skulle det vara möjligt att alla samarbetar om detta påstådda fusk - och dessutom få med sig allt från meteorologer till andra forskare och myndigheter?

Och till sist, det finns andra tecken på att klimatet på Jorden blivit varmare. Är t ex försvinnande glaciärer i bergstrakter och korallblekningen på grund av hög vattentemperatur som i vissa områden slagit ut mer än 90 % av alla koraller också fejk? För den som tvivlar är det bara att åka ner till t ex alperna för att se hur mycket glaciärerna där minskat under de senaste decennierna, eller bege sig till några av de drabbade korallreven.

Inlägg i den här diskussionstråden: