Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Fler kalla vintrar? Kortkort historisk resa bland Hard Evidence

Leif, kärrskölpadda (Emys orbicularis) är en helt annan art!
Jag talar om Läderskölpaddan (Trionychidae), en art som kräver bra med värme sommar som vinter!

Skogen försvann från fjällvärden av en orsak, kallt klimat...

Arkeologiskt faktum är att en dramatisk klimatförsämring trädde i kraft i skiftet mellan brons- och järnålder.
Begreppet fimbulvintern myntades. Fimbulvintern karaktäriserades bl.a. av ett påtagligt kyligare och fuktigare klimat (Sommar som Vinter).
Myrmarkerna expanderade och högmossar bildades mer allmänt under denna period (dessa växer endast på sommaren när det är svalt och blötare = mossväder).
Den kallas den fyndfattiga perioden i forngravarna då livet mer handlade om att överleva jämfört med tidigare perioder med värme.
De kallare vintrarna gjorde det nödvändigt att stalla boskapen och man byggde därför hus där bostad och stall kombinerades som ett sätt att dra nyttan av varandras värme.

Den senaste långvariga varma perioden före 1900-talet inföll under sen vikingatid och brukar kallas för den medeltida värmeperioden.
Och nästan alla glaciärer både i fjällen och i Alperna hade smält bort, tex det bort.
Vikingarna levde flera hundra år på Grönland av jordbruk, mark som nu är permanent frusen.
Under perioden ca 950-1350 kunde vikingarna på Grönland odla bland annat korn, råg, ha kor och får, någonting som aldrig skulle kunna göras idag.
Man får inte heller glömma att antalet vikingar uppgick till ca 5000 personer, så det handlade inte om enstaka bosättare.
Under denna tid var Grönlands kuster fria från is.
Undergång för bosättningen på Grönland berodde först och främst på ändrade klimatförhållande, kallare och kortare somrar vilket omöjliggjorde odling.
Klimatforskningen visar att medeltemperaturen här successivt sjunkit de senaste 4000 åren, inte som en jämn kurva men den pekar dock nedåt.

[Svalbard, Longyearbreen glaciären. 2 km uppströms glaciären från dagens iskant finns bevisen, 30-35 meter under ytan, att platsen var isfri för 1100 år sedan, dvs 900 talet, det bevisas genom 14C-dateringar och att den platsen varit isfri i minst 800 år dessförinnan.
Vilket visar på att det inte är något konstigt att isen minskar].
>> Källa: Humlum et al., 2005.

För den som inte vill vara okunnig kan man läsa mer på:
Grönland & Svalbard: http://rdgs.dk/djg/pdfs/108/1/09.pdf
Alperna: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7580294.stm

Inlägg i den här diskussionstråden: