Exotiska växter i Skandinavien

Svar: -17,7!
Som svar till: Svar: -17,7! ()

Hur mycket människan påverkar klimatet kan diskuteras. Jämför man med förhållandena på andra planeter så är det bara små krusningar på ytan. Även om man jämför med förhållandena på jorden under varma perioder för åtskilliga miljoner år sedan eller med förhållandena under istiderna så framstår de nuvarande variationerna som mycket små. Även utan människans hjälp så skulle klimatet variera ändå. Temperaturen på jorden har dock stigit ovanligt snabbt det senaste århundradet. En del av förändringen är säkert helt naturlig men det har uppskattats att kanske hälften av förändringen beror på människan.

Solens varierande aktivitet har troligen större betydelse för fördelningen av värme på jorden än för den totala uppvärmningen av jorden. Solens utstrålning varierar maximalt 1% (peak-to-peak) och det räcker inte för att ha någon större påverkan på jordens klimat. Däremot varierar solens UV-strålning kraftigt mellan lugna och aktiva perioder. UV-strålningen absorberas i och värmer upp stratosfären som i sin tur kan påverka cirkulationen i troposfären runt polerna. Stark solaktivitet brukar ofta leda till kraftiga västvindar (positiv NAO) och milda vintrar hos oss. Om nu solen är på väg in i en längre lugnare period så kommer det sannolikt leda till fler kalla vintrar i Skandinavien. Däremot kommer det knappast stoppa den globala uppvärmningen. Naturligtvis hävdar anslagshungriga och avundsjuka solforskare att solen har en avgörande betydelse för klimatet på jorden. Det vore snarare förvånande ifall de inte gjorde det.

Skåne genomgår inte längre någon landhöjning. Faktum är att gränslinjen mellan landhöjning och landsänkning nuförtiden går tvärs genom Skåne. Sydvästra Skåne sjunker faktiskt nuförtiden. Samtidigt som isen pressade ner berggrunden i Skandinavien så steg den i områdena runt om. Idag sjunker marken åter i områden i norra Europa som aldrig var istäckta, t.ex. Nederländerna. Även Skåne var täckt av inlandsis då istiden kulminerade och efteråt så steg naturligtvis Skåne igen. Idag har däremot gränsen mellan landhöjning och landsänkning förflyttats in över områden som faktiskt var istäckta under kortare perioder. Skåne och Sydsverige hade faktiskt t.o.m. landförbindelse till kontinenten efter istiden. Delvis berodde det säkert på att en del vatten fortfarande var bundet i resterna av den nordamerikanska inlandsisen. När även den isen smälte bort så bildades Stora och Lilla Bält samt Öresund.

Lika lite som det levde dinosaurier under stenåldern (bortsett från fåglarna) så fanns det sköldpaddor i Sverige under vikingatiden eller medeltiden. De sista kärrsköldpaddorna försvann från Sverige för ungefär 3000 år sedan, alltså 2000 år före vikingarna.

Jag anser att Al Gore väl förtjänade såväl sin Oscar som sitt fredspris. Titeln på hans film, An Inconvenient Truth, var dessutom mycket väl vald.

Inlägg i den här diskussionstråden: