Exotiska växter i Skandinavien

Svar: -17,7!
Som svar till: -17,7! ()

Det finns ingen anledning att överreagera. Jorden som helhet håller på att bli allt varmare och 2010 är ett av de varmaste åren hittills. Tyvärr har dock cirkulationen i atmosfären varit mycket ogynnsam för oss i norra Europa den förra vintern och den här vintern. Detta trots att cirkulationen har varit mycket gynnsam för oss under en lång rad av år tidigare. Vi som har varit med förr har visserligen upplevt minst lika kalla vintrar tidigare men jag hoppades och trodde att de tillhörde det förgångna.

Frågan är om vi nu ser början på ett nytt mönster som kommer att dominera kommande vintrar eller de senaste vintrarna bara är undantag. Det har ju hänt förr att det har kommit några kalla vintrar i följd för att sedan åter följas av en rad milda vintrar. Det som möjligen skulle kunna förändra cirkulationen till vår nackdel är t.ex. avtagande aktivitet hos solen, avsmältningen av havsisen i Arktis och förändrade havsströmmar i Stilla Havet. Dessa fenomen kan möjligen bromsa, ej stoppa, den globala uppvärmningen. Däremot kan de bidra till att ge oss fler kalla vintrar i norra Europa. Det krävs en ganska kraftig global uppvärmning för att kompensera för detta.

Jordens axel ändrar sig enligt ett förutsägbart mönster. I värsta fall kan det utlösa en ny istid men det ligger ännu långt in i framtiden och det är inget som vi behöver bekymra oss för just nu.

Inlägg i den här diskussionstråden: