Exotiska växter i Skandinavien

Se data her Martin

Nå har jeg brukt lidt tid på at sammenligne data. Da Danmark er et lille land er der ikke så mange forskellige klima historik men København er tilgængelig over en længere periode. Gode historiske klimadata findes også for Orkney og Stavanger.

Største forskel er kort fortalt at mens København middels temperaturer i desember 0 C, januar -2, februar -2 har Stavanger +2 i december, +1 i januar og +1 i februar. På Orkney ligger middel temp på + 2 alle tre vinter måneder. Så som du ser har Stavanger og Orkney stort set samme klima.

En anden væsentlig forskel er at det regner langt mere i Stavanger og på Orkney ind i København. Det falder i gennemsnit 156 mm i september som er den mest regnfulde måned i Stavanger. På Orkeny er den mest regnfulde månede november med et gennemsnit på 130 mm. I København regner det normalt mest i juli hvor gennemsnittet ligger på 57 mm.

Jeg har kopieret følgende tekst fra det norske meterologiske institut hvor du kan se at klimaet i DK og på den tynde stribe af vestlandet bestemt ikke er det samme. Vidste ikke selv at dette "varme" stykke strækker seg helt fra Lista ved Flekkefjord og helt op til Lofoten så her lærte jeg selv noget.

Varmere langs kysten
Den normale temperaturfordelingen om vinteren viser to hovedtrekk. Det første er de høye temperaturene langs kysten. Hele kysten fra Lista i Vest-Agder til Lofoten har månedsnormal over 0 °C. Men vi skal imidlertid ikke langt innenfor kysten før vi får kuldegrader. Det er på Sunnmøre vi finner den høyeste månedsnormalen om vinteren. Det er også på Møre at vi finner de høyeste maksimumstemperaturene om vinteren. Tafjord har målt 17,9 °C i januar og Sunndalsøra 18,9 °C i februar.

Kaldere i innlandet
Det andre hovedtrekket om vinteren er de lave temperaturene i lavere innlandsstrøk. De laveste normale månedstemperaturene i Norge om vinteren finner vi i indre Finnmark og i lavlandet nordøst på Østlandet. Det er imidlertid Finnmarksvidda som vanligvis er det store kalde området i landet, og i indre deler her går de normale månedstemperaturene ned under –15 °C. Den laveste minimumstemperaturen som er målt på en værstasjon i Norge, er –51,4 °C, som ble målt i Karasjok 1. januar 1886. Temperaturer lavere enn –40 °C er ikke uvanlige på Finnmarksvidda, i indre Troms, på indre Østlandet og enkelte andre steder i Norge, selv om de ikke forekommer hver vinter.

mvh.
Teddy

Inlägg i den här diskussionstråden: