Exotiska växter i Skandinavien

Svar: odling av palmer och andra tveksamt härdiga

Hej Fredrik, är din fundering om du kan så direkt på växtplatsen? Lite osäker på om vad du menar, beskriv mer. Vilka växter hade du tänkt dig?

För att zon 0 växter eller känsligare ska ha en chans i zon 3 måste de vara av hyfsad storlek, gärna några år gamla för att överleva. Själv bryter jag mot detta hela tiden, eftersom jag inte orkar vänta, men så dör det en massa småplantor också. En annan aspekt är att få fröna att gro på friland, vilket inte heller är självklart. Placerar man ett frö på en plats så är det ju inte givet att just det fröet gror. Skulle du t.ex. vilja ha en palm på ett ställe lär du få sätta många frön där för att vara säkert på att något gror, och eftersom du troligvis inte har optimala förhållanden så har du därmed slösat bort en massa dyra frön. Sedan beror det på hur man skyddar växterna förstås om någon överlever, och om de hinner växa till sig tillräckligt.

Platsen låter bra, särskilt om träden kring gläntan sträcker sig ut och skärmar av himlen ovanför och mot norr. Det minskar frosten. Kanske du kan bygga små murar som fungerar som solfångare?

Inlägg i den här diskussionstråden: