Det verkar inte som att Teddy förstått vad Leif menar.
Det råder inget tvivel om att Teddy bor i det som enligt amerikanarna är zon 9.
För skandinaviska förhållanden har man rent löjligt milda vintrar. Jag hade gärna bytt med Teddy när det gäller vintrarna.
Det Leif menar är att det inte går att mäta temperaturen I SOLEN.
LUFTTEMPERATUREN är densamma var du än befinner dig inom ett visst område. Den blir ju inte 10 grader högre bara för att du kliver ur skuggan och in i ett soligt område. Det känns varmare även på våra kroppar, men det är för att solens strålar träffar vår hud eller kläder, och därför upplever vi det som varmare.
Om man ska mäta luftens temperatur på ett så rättvisande sätt som möjligt så måste så få saker som möjligt påverka termometern.
Mäter man i solen så BLIR mätvärdet högre eftersom solen värmer upp termometern. Använder man en svart termometer blir värdet ännu högre.
Om man ändå vill ha en termometer i solen så måste sensorn vara omgiven av skuggande material samt ventilerad.
Se t.ex Davis instruments. Deras termometrar SKALL stå i solen.
1975 var en väldigt varm sommar i Stockholm. Det var mellan 30 och 35 grader i ca 14 dagar och folk stekte ägg på stenhällarna. Där jag bodde visade termometern på sydsidan +50 grader, och det kan alla räkna ut hur väl det stämde med den faktiska lufttemperaturen.
Alltså: Mätvärden uppmätta i solen mäter hur varmt föremålet blir av solens strålar, om den inte är skuggad eller ventilerad.
Men intressant är det....:)