Exotiska växter i Skandinavien

Svar: "Overlevelsesstatistik" for vores 39 forskellige bambus i Vendsyssel.

Hej Danny,

Ja, Phyllostachys bissettii er helt sikkert den mest hårdføre Phyllostachys.

Men der er også andre, som på det rigtige voksested vil være god kandidater:

De lovende:

Phyllostachys nigra var. henonis dyrket siden 2008. ser meget lovende ud. Vores plante er en endnu ret ung, men er alligevel kommet igennem vintrene helt uskadt.

Phyllostachys nuda og 'Localis', dyrket siden 2004. Mister bladene i kolde tørre vintre og alt overjordisk i meget hårde vintre. Den får en chance til her i haven :-) Vores to planter er ikke plantet på det bedste voksested, de er udsat for meget vind, som udtørre dem i tørre perioder og specielt om vinteren når der er frost i jorden og i vinden. På et mere beskyttet sted er jeg sikker på, at denne art vil klare sig meget bedre. Stænglerne er meget flotte mørkegrønne og de kommer med ret stor afstand imellem, så den er virkeligt dekorativ.

Og de sikre:

Phyllostachys bissetii, har vi dyrket siden 2002, den er Super hårdfør og det er pt. den højeste bambus i vores have, ca. 5 meter, vil jeg tro,. Den er plantet i skygge til halvskygge det meste af dagen, som måske ikke det bedste voksested. Vi har den også plantet som en hæk i fuld sol og fuldt udsat for vind fra nordvest, nord og nordøst. Selv på dette meget udsatte voksested, klare den sig fint, stænglerne er ikke så høje endnu, måske 3 meter, men hvert år bliver de nye skud højere og højere. Bladene kan blive lidt visne i kanten, specielt synligt på vindsiden, men den udsættes altså også ofte for vind på 20-25 m/sek. og flere gange om året 30-35 m/sek.

Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis', dyrket siden 2004, som ung kan den få skadet bladene i nogle vintre, vi har den plantet to steder et ret skygget sted og i fuld sol. Den ældste plante i skyggen er ca. 4½ meter høj.

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis', dyrket siden 1999. Min favorit bambus, skades ikke væsenligt om vinteren. De øverste 75-100 cm af toppen "frysetørres" i nogle vintre, på grund af den hårde vind vi ofte har i haven. Men hvis den blev plantet på et mindre blæsende voksested, vil det sikkert fjerne dette problem. De højeste stængler er over 4 meter og de tykkeste er vel ca. 15-18 mm i diameter.

Phyllostachys aureosulcata findes også i en grøn form, men den har vi ikke afprøvet i vores have, den er sikkert en god kandidat også.

Rigtig god fornøjelse med høje bambus.

Hilsen

Benny

Inlägg i den här diskussionstråden: