Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Så därför har jag bestämt mig ......... Så det kan bli !!

Ja, själv är man också drabbad av helvetesvintern, några palmer ser inte så kul ut och alla Phyllostachys/Fargesia/Sinarundinaria,
oavsett variant, har allt från medium bladskador till totalt avlövade, vissa med stamskador också. -27C är inte vad man i zon 1 (b) kan förvänta sig...

- Det är ironiskt dock att i efterhand läsa alla förståsigpåare från SMHI, Lantbruksuniversitetet, Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverkat etc.
De som så sent som 2007 utlade sig om att vår varmare klimat (explicit i Sverige). Bland expertuttalandena återfinns:

>>> "gran kan inte växa i södra Sverige pga vinter värmen".

>>> "fjällväxterna dör ut pga vintervärmen".

>>> "fjälldjuren och då fjällräven kommer inte att klara sig då vintrarna är milda".

>>> "de förändrade årstiderna med varma nästan snöfria vintrar ger ökad dödlighet hos skogsharar som har vit vinterdräkt.
De upptäcks lättare av rovdjur och dödas oftare än de annars skulle ha gjort."

>>> "Vikarsälar behöver fast is för att föda upp sina ungar på och deras reproduktion hotas när isen uteblir pga varmare vintrar".

>>> "Fjällämmeln kan komma att trängas undan när fjällbjörkskogen brer ut sig uppåt i fjällen när vintrarna blir varma".

>>> "Smågnagare som lever under snötäcket på vintern har redan nu problem under regniga vintrar.
Och när smågnagarna minskar påverkar det direkt de rovdjur som har dem som bytesdjur, till exempel ugglor, rovfåglar och fjällräv."

>>> "Enligt SMHI kommer Sverige sannolikt att få cirka 50 procent kraftigare temperaturhöjning än genomsnittet för jorden. Uppvärmningen väntas bli allra störst vintertid."

Och så här fortsätter det med det ena exemplet efter det andra där man slår fast, vi får mildare och obefintliga vintrar, inte en darrning på manschetten om att det blir svinkallt.
Dock försöker man nu yra om att, "jamen det blir ju kallar för att golfströmmen blir svagare så det blir kallare", dvs tvärtemot vad alla sa experter slog fast 2007! En märklig kovändning :-)

Sant är dock att 2010 var varmt kolla själv nedan:

-- I juli 2010 uppmättes den lägsta temperaturen på Antarktis på drygt 10 år. Det var på den fransk-italienska forskningsstationen Concordia som mätaren sjönk till minus 83.9 grader.
Köldrekordet på Antarktis är minus 89.2 grader, det uppmättes den 21 juli 1983.

-- Peru har under 2010 lokalt haft temperaturer på minus 23 grader.

-- I sydöstra Australien sjönk temperaturen lokalt till nästan 20 minusgrader i juli, vilket är knappt fyra grader från det köldrekordet i Australien sedan temperaturen kom dit.

-- Delar av Storbritannien har upplevt sin kallaste novembernatt 2010 sedan man började föra statistik. Vädertjänsten Met Office återgav bottennoteringarna:
-18 grader i Llysdinam i Wales, -15,3 grader i Loch Glascarnoch i Skottland, -13,5 grader i Topcliffe i North Yorkshire och -9,5 grader i Loch Fea i Nordirland.

För Wales och Nordirland var det rekord. Lägsta historiska noteringen i riket sedan termometern uppfanns är -23,3 grader, satt i Braemar i Skottland 1919.

Summa summarum: Kallt i norr & kallt i söder... varmt, visst :-)

Inlägg i den här diskussionstråden: