Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Lite Funderingar
Som svar till: Svar: Lite Funderingar ()

fast lite rätt hade den personen ändå sedan kanske det var lite överdrivet att säga att det absolut inte går för går gör det, men då inte alla namnsorter som säljs är sådär jätte härdiga när det gäller den ''vanliga'' Hortensian så anses dom (under normala vintrar) bara härdiga till zon 1-2(3)enligt splendor plant. medan dom ''nya'' är härdiga upp till zon 4-5 (splendor plant säger zon 4). Bogrönt anger nästan alla namnsorter som zon 1-2. och Endless Summer till zon 5.

själv har jag planterat ut vanliga krukväxt hortensia på ganska skyddad norrsida för nåt år sen. dom är samtliga döda medan Endless Summer inte brytt sig ett dugg om vinter.

som med mycket annat beror det på vilken namnsort det handlar om och vilket läge dom kan få, av hortensia finns där mägnder med namnsorter där någon bara tål -15c medan en annan tål -30c. så han var ju inte helt fel. sedan var han osäker så tycker jag att det är bättre att säga att dom inte är härdiga än folk kommer tillbaka och klagar att den dött. sedan måste ju inte alla vara expert på hortensia han kanske vara en fen på palmer eller rosor eller fikon.

sedan åker man bara förbi en trädgård och ser en hortensia så kan man ju inte vara säker på vad det är för sort. därmed kan man heller ej veta om det är en känslig eller härdig sort man sett. dom känsliga sorterna kan ju ha dött ut och dom härdigaste blivit kvar. under kalla vintrar har där nog gott åt några tusen hortensior i Halland. och även inåt i landet. Endless summer blommor både på ettårigaskott och på flerårigved.

Inlägg i den här diskussionstråden: