Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Odla i Helsingborg - Var köpa växter? - lite långt...

Det var tråkigt att ni fått den upplevelsen.
Jag vet att de blev tagna på sängen av den tidiga vårvärmen, och istället för att ställa i ordning allt som de brukar vid den här tiden, så fick de ta hand om en strid ström av kunder.

Många av palmerna som står där förvaras åt privatpersoner och kommun.

Den ni ska prata med heter Marie-Louise. Hon har koll på vad det är för palmer.
Man ska dock komma ihåg att Välaplantor inte specialiserar sig på härdiga exoter, utan på blommande medelhavsväxter för uterum/orangeri samt försäljning av sommarblommor och en del perenner. Det är egentligen bara en slump att vissa upptäckt att man kan några av deras palmer utomhus.

De palmer jag har köpt från Väla har varit väldigt bra, och jag vet även andra som är väldigt nöjda med sina palmer därifrån. Palmerna brukar ha rejäla rotbollar, och det är bra. Jag har provat en T. Wagnerianus på rea från Drakenius, och den hade en väldigt liten rotboll. Den säckade ihop första sommaren. Ja, precis: Sommaren.
Det verkade som att den inte kunde ta upp vatten eller näring, och i efterhand tycker jag att jag borde begripit det när jag såg rotbollen. Men jag ville så gärna...
Jag slapp i alla fall betala för den. Det ska Anders på Drakenius ha credit för.

Ystads palmer har mindre rotboll än Välas, men större än Drakenius ( i alla fall den som jag skulle köpa). Palmer med mindre rotboll skall, enligt min mening, vara billigare eftersom de kommer ta längre tid på sig att etablera sig. Det gäller även om man ska ha dem i krukor.
Laholms kommun fick erfara detta efter att ha köpt in ett lager av palmer med små rotbollar.
De flesta klarade inte ens första sommaren utan att bli fula.
Nästan alla är idag kasserade. En finns kvar - och den är planterad på friland sedan ett par år tillbaka. Den står på en mäklartomt längs Kustvägen i Mellbystrand.
Ser lite ruffig ut efter vintern, men jag tror det beror på lite för tätt skydd snarare än kyla, för den varan har det ju inte varit mycket med.

Det blev lite långt, men nu är jag färdig. :)

/Pelle

Inlägg i den här diskussionstråden: