Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Quercus crassifolia i Kew Gardens, London

Jodå, det finns en viss likhet mellan Quercus crassifolia och Q. rysophylla. Bägge tillhör rödekarna och kommer ifrån Mexiko. Men det finns fler släktingar till dessa arter och som är ännu mer lika dem. Dessutom finns det en del vitekar från Mexiko som också påminner om Q. crassifolia.

Det finns vissa skillnader också. Q. rysophylla är städsegrön medan Q. crassifolia ska vara lövfällande, även om den i praktiken är nästan städsegrön i Londons klimat. Bladen på Q. crassifolia är tjocka med en filtaktig undersida, medan bladen på Q. rysophylla visserligen också är ganska tjocka, men med en kal undersida på bladen.

Den variant som brukar kallas Q. rysophylla 'Maya' borde snarare benämnas Q. rysophylla × Q. sp. 'Maya', eftersom det helt uppenbart är en korsning. Det är dock en mycket lyckad korsning eftersom den är härdigare än den rena arten samtidigt som den fortfarande ändå är mycket lik Q. rysophylla och minst lika vacker. Däremot är den nog inte helt städsegrön, åtminstone inte under kallare vintrar. Jag har själv inte någon egen erfarenhet av Q. rysophylla × Q. sp. 'Maya', men den verkar klara sig bra i Solgårdsparken i Strøby Egede utanför Køge. Tråkigt att den tycks ha problem med härdigheten i Göteborg.

Inlägg i den här diskussionstråden: