Exotiska växter i Skandinavien

50 år sedan mordet på John F. Kennedy *PIC*

Det är idag 50 år sedan president John F. Kennedy sköts till döds i en bilkortege vid Dealey Plaza i centrala Dallas. För några år sedan reste jag till Dallas ett antal gånger i arbetet. Här är en sammanställning av en del bilder som jag har visat tidigare i forumet.

John F. Kennedy sköts med stor sannolikhet av krypskytten Lee Harvey Oswald som vid tillfället arbetade i ett skolbokslager intill Dealey Plaza. Han avfyrade skotten från ett fönster på 6:e våningen av skolbokslagret. På bilden är det fönstret längst till höger på näst översta våningen.

Träden närmast byggnaden är Quercus fusiformis (Texas Live Oak). Arten betraktas ibland som en underart av Q. virginiana och de är nästan helt städsegröna. I varje fall är de helt gröna vid den här tiden på året.

På våningen där Oswald arbetade är det idag ett museum om Kennedymordet. Det råder tyvärr fotoförbud där och själva fönstret där Oswald avfyrade skotten är avspärrat. Här är en bild av mordplatsen från fönstret en våning ovanför där Oswald avfyrade skotten, vilket ändå ger en ganska bra bild av vad Oswald såg från sitt gömställe.

De dödande skotten har förevigats i en berömd filmsekvens av Abraham Zapruder, som stod på en piedestal ovanför "the Grassy Knoll". Här är en bild på vägen där Kennedy blev skjuten tagen från samma plats.

Här är en bild av "the Grassy Knoll" från andra sidan vägen. På bilden syns piedestalen som Abraham Zapruder stod på.

Mordet gav upphov till en massa konspirationsteorier och uppgifter om en andra skytt som skulle ha gömt sig bakom spjälstaketet ovanför "the Grassy Knoll". Jag tror personligen inte så mycket på det. Det är helt enkelt ingen bra plats att avfyra ett skott ifrån. Dels är sikten delvis skymd, och dels skulle målet röra sig i sidled, vilket kräver en skicklig skytt. En skytt som stod där skulle troligen missa målet. Lee Harvey Oswald hade mycket större chans att träffa från sin plats.

Här är en överblicksbild av Dealey Plaza tagen från Reunion Tower vid ett annat tillfälle. Notera att tre vägar svänger in under järnvägsbron till vänster: Elm Street (som Kennedy färdades på), Main Street och Commerce Street.

Här är en annan överblicksbild av Dealey Plaza tagen från järnvägsbron. Här skulle möjligen en andra skytt också ha kunnat stått. Den här bilden är tagen i mars månad och notera att Q. fusiformis inte är så gröna längre då de börjar tappa bladen och är nära sin lövsprickning.

John F. Kennedy är begravd på militärkyrkogården i Arlington utanför Washington D.C.

Lee Harvey Oswald blev själv ihjälskjuten av nattklubbsägaren Jack Ruby i ett källargarage under Dallas Municipal Building ett par dagar senare.

Lee Harvey Oswald ligger idag begravd tillsammans med sin mor i en anonym grav i Shannon Rose Hill Memorial Park Cemetery utanför Fort Worth.


Inlägg i den här diskussionstråden: