Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Tørr september!@Dan
Som svar till: Svar: Tørr september!@Dan ()

Store forskjeller i Skandinavia men også innad i Norge. Det meste av landet får vel mellom 400-1000 mm nedbør i året. Det tørreste stedet i landet får mindre enn 300 mm i året mens det våteste kan ha opp mot 5-6000 mm! Norge er og blir et land med STORE kontraster.

Vestlandet og spesielt fjord-Norge har de høyeste nedbørstallene, og langfjella, fjellene som deler Norge på langs fra sør- til midtnorge danner en regnskygge østafjells. Når de relativt varme og fuktige luftmassene fra vest presses opp av fjellene på vestlandet blir luften hurtigt avkjølt med påfølgende regn i vest. Når luftmassen vandrer videre østover har den mistet så mye av fuktigheten at man får opphold og sol på østlandet og innover i Sverige. Faktisk er en føhn-effekt ofte årsaken til at østlandet kan ha opptil flere grader varmere makstemperaturer enn man har i vest...

Personlig har jeg vanligvis ikke noe imot nedbørsmengdene vi får og vil heller ha regn en hel vinter fremfor minusgrader og snø. Vi nordmenn vet å sette pris på de få soldagene vi får i året! Men siden mange av de faller på ukedager så burde alle soldager vært offentlige fridager... ;-)

Inlägg i den här diskussionstråden: