Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Ny i gamet - nya erfarenheter

Jag har nu köpt sammanlagt tre olika varianter som jag använder. från ClasOhlsson, som visserligen är bra när det gäller temperatur och de faktum att den inte har en inbyggd termostat vilket innebär att jag kan sätta på och av den när jag vill, men den är å andra sidan väldigt styv vilket gör det svårt att linda runt omkring plantorna. Den har jag lagt i jorden för att få upp temperaturen lite kring olivtplantorna och chilenska vinpalmen.

De värmeslingorna från Palmenmann och http://www.barteljo.nl/ är egentligen helt optimala när det gäller tjocklek (väldigt tunna) och temperatur men när jag kört dem runt omkring och sedan använt juteväv och fiberduk så differerar det bara 5 grader, vilket får mig att tro att dessa bara fungerar på magnolia grandiflora och eucalyptus gunnii, eftersom dessa är ganska tåliga redan från början. Tror inte dessa räcker för palmerna.

Bäst tycker jag är de från kakelplattan (http://www.kakelplattan.se - köper in från heatcom i Danmark) som är styrda av termostat och som går att böja som man vill. Jag har dessa kring två Väderkvarnspalmer och när jag mäter temperaturen med IR mätare innanför skyddet som består utav tunt lager fiberduk (http://www.palmenmann.de/shop/de/Zubehoer/Vlieshaube-Kuebelpflanzensack-300cm-Groesse-XXL) så skiljer det 15-16 grader mot för utomhus temperaturen.

Jag använder också samma kabel för att skydda Dicksonia antartica och Kanariepalmen men där använder jag ett annat överdrag från Gardenpalms (Winter protection specially for palms € 54.95). De tycker jag är nästan för bra vad de gälle isolering - det generar en skillnad på ca, 20 grader mot för utomhus temperaturen, vilket gör att jag knappt kunnat använda det - bara i natt när de for ner till -6, och då hade plantan de 12-14 grader innan jag stängde av det, de bara steg vad de gäller temperaturen.

Jag har lindat kabeln om lott med ca, 20 cm mellanrum.

Det blir roligt att utvärdera mer senare, men jag har också ett lagerträd som är två meter där jag genom samma palmskyddshuva stuckit ner en kabel (hade över från en palm brevid) som bara hänger rakt ner utan att vara invirad) och den genererar en skillnad på 5 grader mot för utomhus temperaturen.

Min ambition är att undvika tjälen och inte låta temperaturen falla alltför mycket

Inlägg i den här diskussionstråden: