Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Flere bilder
Som svar till: Svar: Flere bilder *PIC* ()

Fjellet på bildet er over 1400 meter høyt, og som du sikkert vet faller temperaturen med 0,6-1,0 grad pr. 100 meter. Hvis det er 10 grader ved havnivå er temperaturen i luftlaget rundt fjelltoppen sannsynligvis et sted mellom -4 og 1,6 grader.

Vi har kanskje USDA sone 8b/9a vintrer her men det begrenser seg til områder i umiddelbar nærhet til havet og lavtliggende områder. Med så mye fjord og fjell sier det seg selv at det ikke er mye landmasse igjen hvor man faktisk kan dyrke palmer og lignende. Beveger du deg bare noen kilometer inn fra havet eller opp i høyden er kanskje klimasonen falt til 6-7.

Heldigvis gir ikke fjellene nødvendigvis et kaldere klima, men beskytter i mange tilfeller mot iskalde vinder fra øst. Faktisk er det målestasjoner helt på kysten med den varme Nordsjøen som nærmeste nabo som har kaldere minimumstemperatur enn jeg har i nærhetene av disse fjellene! Det er sannsynligvis av samme grunn man finner Phoenix Canariensis i Lugano i Sveits, selv med Alpene så tett på!

Inlägg i den här diskussionstråden: