Exotiska växter i Skandinavien

Framtidens kalla vintrar *LINK*

På DMIs webbsida finns en ny artikel om hur den minskande havsisen i Arktis kommer att påverka vintrarna i Europa i framtiden: Smeltet arktisk havis giver kolde vintre i Europa.

Observera att det inte kommer att bli vanligare med kalla vintrar i framtiden. Däremot kommer de kalla vintrarna inte att minska så snabbt i antal som man skulle förvänta sig med tanke på den globala uppvärmningen. Vi måste alltså vara inställda på att det kommer fler kalla vintrar i framtiden och att vi inte kan andas ut ännu, åtminstone inte under resten av det här århundradet.

Hur kall blir då den kommande vintern? Det har ju varnats för att den kommande vintern kommer att bli kall eftersom avsmältningen av havsisen har varit extra omfattande i somras. Tja, den minskade havsisen är nog i sig kanske inte så farlig för vår del. Att havsisen krympte extra mycket i just år kan däremot vara ett resultat av vindförhållandena i Arktis. De vindförhållanden som gör att havsisen smälter av extra mycket vissa år kan, om de fortsätter under vintern, ge kalla vintrar i Skandinavien (Arctic Dipole Anomaly). Detta är nära kopplat till NAO (North Atlantic Oscillation) index, som huvudsakligen har varit negativt den här sommaren. Kalla vintrar i Skandinavien brukar ju vara kopplade till ett negativt NAO index. Just nu är NAO index nära noll men jag skulle gärna se att det inför vintern hinner slå om och blir tydligt positivt och stanna där.

Jag hoppas att den ökade förståelsen av förhållandena i Arktis kan ge oss pålitliga vinterprognoser i framtiden. Även om vi inte helt slipper undan enstaka kalla vintrar så vore det bra om vi kunde bli förvarnade i god tid innan så att vi hinner skydda känsliga växter i förväg.

Inlägg i den här diskussionstråden: