Att det blir kallare vid ån beror varken på vattnet i ån eller på blöta stränder. Det beror, precis som Henrik Pedersen säger, på att ån är det lägsta området i terrängen och där samlas kalluften. Fukt och dimma höjer faktiskt lufttemperaturen en aning eftersom det avges en hel del värme när vattenånga kondenserar till dimma och dagg. Fuktig luft har också högre värmekapacitet än torr luft (det vill säga innehåller mer värme per grad) och kyls därför av något långsammare.
Vatten har alltid en viss uppvärmande effekt på luften i omgivningarna under kalla nätter (om vattnet är varmare än luften) och ju större vatten ju större luftmassa påverkas. Men hur värmen från vattnet fördelas beror till stor del på vinden. Om det blåser frånlandsvind får land ingen del av värmen i vattnet. Blåser det däremot pålandsvind fördelas värmen från vattnet in över land. Små öar en bit ut i större sjöar eller i havet är mest gynnade eftersom de påverkas av värmen i vattnet oavsett vilken vindriktning det är. Något som minskar vattnets värmande effekt på omgivande land är att det under klara kalla nätter oftast blåser en svag vind från land ut mot större vatten (sjöar och hav), så länge de inte är istäckta. Detta gäller i synnerhet längs flacka stränder och stränder som ligger i dalgångar mot sjön/havet. Det finns flera orsaker till detta, bland annat: 1. Luften värms upp över vattnet och stiger uppåt vilket gör att ny luft "sugs in" från land där det är kallare. 2. Vatten ligger nästan alltid lägst i terrängen och kall luft är tung och rinner därför ner mot vattnet, särskilt längs dalgångar.
Det här är rätt komplicerat om man går in på detaljer och det är inte helt lätt att förklara kortfattat - hoppas det blev någorlunda begripligt.......