Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Så må foråret da være her

Hej Jan,

Nej Langt oppe i Norge bor vi heldigvis ikke, men her hos os bliver det nu også koldt om vinteren. I vinter var den koldeste nat næsten minus 17 grader, mål i 2 meter tæt på huset. Og der har været rigtig mange kolde nætter under -10 grader og der under. Den koldeste vindchill (temperatur målt tæt på huset, og vind i ca. 6 meter) har været minus 28 grader - brrrrrr. Og der har været rigtigt mange dage hvor der har der været vindchill på under -20 grader.

Ja, der er heldigvis flest planter som kommer uskadte igennem vinteren, men der er ingen bambus, som er helt uskadte, de er enten "brændt" af frosten, knækket af snetrykket eller begge dele ved de værste tilfælde. De arter som indtil nu ser ud til at have klaret sig bedst er Fargesia murieliae og Fargesia nitida 'Juihaigou 1'. Der er kun en enkelte Phyllostachys som har klaret sig nogenlunde og det er Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' som har haft læ på de nederste 2 meter (de resterende 2½ meter derover er ødelagt af vinden/frosten). Der er stadig flere af vores bambus, som er under ½ - 1,2 meter sne (Phyllostachys nigra 'Bory', Sasa Palmata, Phyllostachys aureosulcata 'Auriocaulis' og Semiarundinaria yashadake 'Kimmei'. Mange af de øvrige er stadigt bøjet ned til jorden af snedækket, men som dagene går og der dagligt smelter ca. 5 cm sne, kan de trækkes fri.

Den bambus som indtil nu er værst medtaget er Semiarundinaria fastuosa hvor alt over snehøjden er totalt død. Desværre har der på voksestedet kun været ca. 75 cm sne, så snart sneen er smeltet klippes den helt ned til jorden. Det er også den art, som har flest knækkede skud, på grund af de meget tynde "vægge" i skuddene.

Alt i alt ser det ud til, at vi i år ikke kommer til at mangle blomsterpinde

Det bliver også interessant, at se om de nye skud på den tidlige Fargesia robusta Cambell er igang, allerede når sneen smelter, normalt er de nemlig oppe nu.

Min Quercus ilex er meget medtaget i år, den står et sted hvor sneen ikke har ligget grundet vinden, så der er kun grønne blade på den nederste gren. som har været dækket af sne.

Mange planter er knækket eller mast af snetrykket, der er stadig tre 1½ - 2 meter store Rhododendron, hvor der kun stikker enkelte grene op over sneen, så der er nok mange knækkede grene på dem.

Nok elendighed herfra, de første krokus tæt på huset blomstre om et par dage, og der er lovet regn, som kan smelte sneen hurtigere og vaske alt vinterens snavs væk. Til August er alle skaderne i haven glemt og haven se igen ud som før.

Há en gó søndag.

Hilsen

Benny

Inlägg i den här diskussionstråden: