Exotiska växter i Skandinavien

Vinterbilder från Köpenhamn *PIC*

Här är lite bilder som jag tog när jag var i Köpenhamn söndagen den 5 mars 2006:


Trachycarpus fortunei i Botanisk Have. Den stora palmen har på senare år fått sällskap av ett flertal mindre palmer av varierande storlekar.


Samma palm ur en annan vinkel. Det är jag som står intill som storleksjämförelse (jag är 190 cm). Notera även att det växer en T. wagnerianus i förgrunden.


En Eucalyptus gunnii som växer i Botanisk Have sedan några år tillbaka.


En Chamaerops humilis (med vinterskydd) som planterades ut för ett par år sedan.


En annan Chamaerops humilis skyddad med bubbelplast.


En Trachycarpus takil i en liten dold plantering av exotiska växter bakom några av de mindre drivhusen i Botanisk Have.


En annan Trachycarpus takil på samma plats.


En plantering med växter från Tasmanien, främst olika arter av Eucalyptus men även någon Acacia, anlagd under sommaren 2005. Vissa av plantorna har redan övervintrat utomhus en tidigare vinter fast på en annan plats i närheten. Några av plantorna har lite skador men alla ser levande ut. Vissa arter är inte så väldigt härdiga och på sikt kommer säkert en och annan att stryka med. Det är för tidigt att uttala sig om ifall någon kommer att dö efter den här vintern, men troligtvis kommer de flesta att överleva. Intresset för Tasmanska växter har ökat i Danmark sedan kronprins Frederik gifte sig med Mary Donaldson från Hobart, Tasmanien.


En liten plantering med Opuntia phaeacantha var. camanchica i Botanisk have. Det finns betydligt fler kaktusar som växer på friland i Botanisk Have, bl.a. en ny plantering anlagd sommaren 2005.


En Camellia (japonica?) i Landbohøjskolens Have, Frederiksberg. Blomknopparna ser ut att vara oskadda. Släktet Camellia är mer känt under det förvrängda vulgärnamnet "kamelia" (motsvarande förvrängning förekommer även i många andra språk).


Quercus ilex (stenek) i Landbohøjskolens Have, Frederiksberg.


Prunus lusitanica (portugisisk lagerhägg) i Landbohøjskolens Have, Frederiksberg.


En liten Trachycarpus i Landbohøjskolens Have, Frederiksberg.


Araucaria araucana i Landbohøjskolens Have, Frederiksberg.


Olea europea (olivträd) mellan drivhusen vid Landbohøjskolen, Frederiksberg.

Låt er inte luras att tro att alla dessa växter kan klara sig lika bra på andra håll i Skandinavien. Vintern 2006 har visserligen varit relativt kall men centrala Köpenhamn har ett mycket gynnsamt klimat och brukar vara förskonat från extremt låga temperaturer. Det återstår att se om den långvariga kylan kan ha skadat några växter. En del skador visar sig inte förrän till våren eller sommaren.

Inlägg i den här diskussionstråden: