Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Chamaerops humilis var. cerifera , är det meningsfullt eller patetiskt ?

jag tror att även i sin naturliga miljö skulle dom nog dö när det blir så kallt och i Ifrane finns inte Chamaerops humilis var. cerifera vilda vad jag vet?.

men hur man än ser det så blir det ju ände ett bättre klimat än Skanör-Falsterbo om man kollar temperaturen över året och dels där den växer vilt så är det väldigt torrt klimat. plus är ju alltid växter härdigare där dom växer. även om Chamaerops humilis var. cerifera växer högt upp (kanske högre än 1700m höjd, men den förekommer också vilt i Algeriet) så är det ändå torrare och varmare än i sverige plus så växer den inte vild över hela Atlas exempel finns det ju områden i Atlas som har kalla vintrar (ner mot -5c -10c) men sommar som i Medelhavet. och så finns det områden med mildare än -5c men som inte får så speciellt varmt under sommaren.

läste på en sida(eller om det var en bok kommer inte ihåg) att den satta härdigheten på denna palm var överdriven att den inte tål mycket under -10c, och att dom också hade överdrivet vart den kommer ifrån exempel att den finns på en höjd av över 5000m, men den högsta toppen är på 4 176m höjd och där är det alpint område med snötäcke större delen av året.

jag tror faktiskt inte så mycket på denna palm som ett härdigare alt även om man nog skulle kunna lyckas ha den på friland. hittar man riktigt härdig grupp med palmer som växer vilt där det blir kyligt och sval sommar och som verkligen växer där det är som kallast så möjligen den kanske skulle va bättre men dom säljs nog heller inte så mycket.

väder länkar
http://www.wunderground.com/global/stations/60160.html
http://en.allmetsat.com/climate/morocco.php?code=60160
http://www.climate-charts.com/Locations/f/FM60160.php

Inlägg i den här diskussionstråden: