Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Australiska krukväxter
Som svar till: Australiska krukväxter ()

De mest australiska växterna är ju Eucalyptusträd. Tyvärr är nog de flesta arterna mindre lämpliga att använda som krukväxter. Man ska nog iallafall inte räkna med att de blir så väldigt långlivade i kruka. De växer dock snabbt och kan säkert bli rätt stora under gynnsamma omständigheter. Ett problem är att de är kalkskyende och det riskerar nog att ta livet av dem i längden.

Australien har ju annars gott om Acacia-arter, t.ex. Acacia dealbata. Jag vet inte om det finns några som kan vara lämpliga som krukväxter.

Lampborste, Callistemon, finns det också ett antal arter av i Australien. De är besläktade med Eucalyptus men blir inte så stora. Det är möjligt att en del arter kan fungera i kruka.

Vissa Grevillea-arter kan kanske användas som krukväxter, t.ex. G. robusta.

På Lord Howe Island utanför Australiens östkust växer Kentiapalmen, Howea forsteriana, som är en relativt populär krukväxt.

På Norfolk Island, som egentligen ligger längre bort från Australien men som ändå tillhör Australien, växer rumsgran, Araucaria heterophylla. Det finns Araucaria-arter även på det australiska fastlandet men jag vet inte om de är lika lämpade som krukväxter.

Inlägg i den här diskussionstråden: