Exotiska växter i Skandinavien

Gödsling av palmer

Jag tog mig friheten att översätta ett stycke man kan hitta här på startsidan avs gödsling av palmer, jag använde mig av Googles översättare och fick korrigera texten en hel del........
Med reservation för mindre fel....
Hoppas att det är till nytta för någon.......

UNIVERSITY OF FLORIDA
PALM NUTRITION GUIDE
Timothy K Broschat and Alan W Meerow University of Florida – IFAS
Fort Lauderdale, Research A' Education Center
Florida Cooperative Extension Service / Institute of Food and Agricultural Sciences / University of Florida,' John T. Woeste, dean

Översatt och tolkat av Per Grönberg

Nitrogen (N). Kväve-brist är relativt vanligt för Florida palmer, även om andra faktorer såsom Kalium, Magnesium och Mangan är mycket mer utbrett och allvarligt. Symtom på N-brist ger en övergripande ljusgrön färg och minskar palmens vigör. Det kan lätt korrigeras genom tillsats av N-gödselmedel i marken. Bladens färg mörknar snabbt som svar på det extra tillskottet

Kalium (K). Kalium-brist är kanske den mest utbredda och allvarliga av alla störningar i palmer. Symtomen uppträder först på de äldsta bladen och påverkar successivt nyare blad och bristen blir allvarligare. Symtomen varierar mellan palmarterna, men oftast börjar det som genomskinliga gula eller orange fläckar på bladen. Dessa kan åtföljas av döda fläckar. Bladen har normalt områden av död vävnad längs kanterna. Efterhand som symptomen framskrider, kan löv eller hela blad förtvina eller krulla sig, till utseendet. Mittnerven förblir vanligtvis levande i K bristfälliga blad, även om det kan vara orange i färgen i stället för grönt i vissa arter, i dadelpalmer (Phoenix spp.) är symtomen något annorlunda, äldre blad visar en orange-brun missfärgning nära spetsen. Det är mest bladspetsarna, snarare än kanterna som dör, allteftersom bristen fortskrider. Färg på fläckarna i Phoenix blad är en tråkig orange eller till och med ljusbrun färg, i motsats till ljusgul orsakat av Mg-brist.

Kalium flyttas från äldre till nya blad, vilket är ett naturligt sätt för palmen att omfördela näringen. Vid allvarlig brist av K reduceras bladstorleken markant. När allt K har avlägsnats från äldre blad, går palmen in i ett hämmat växttillstånd med reducerad stam-diameter (pennform), och små, krulliga eller färglösa nya blad dyker upp. Utan snabb behandling, så kommer palmen att dö. K-brist drabbar alla arter av palmer, men är värst i kungs, drottning, kokos, arekapalmer, och spindelpalmer. Behandling kräver tillsats i jorden av svavelsulfat eller hartsad Kaliumsulfat i satser av 2-4 gram per träd 4 gånger per år plus hälften så mycket magnesiumsulfat, vilket förhindrar att en K-Mg obalans inträffar. Symptomatiska blad med K-brist kommer aldrig att återhämta sig och måste ersättas med nya, friska blad. I allvarliga fall, innebär detta att palmen måste ersätta hela kapellet som kan ta 2 år eller längre. Gödselspray med K-gödselmedel är ineffektiva för att korrigera problemet eftersom mängden K som tillhandahålls av en gödselspray är obetydligt jämfört med den mängd som krävs för att rätta till problemet.

Magnesium (Mg). Magnesium brist är också ganska vanligt i Florida palmer, men särskilt i Phoenix arter. Precis som med K-brist, symptomen uppträder först på de äldsta bladen och utvecklas upp genom kapellet. Typiska symtom är ett stort ljust gul band längs kanten på de äldre bladen med mitten av lövet tydligt grönt. I svåra fall dör topparna på bladen, men Mg-brist är sällan, om någonsin dödlig för palmer.

Magnesiumbrist är bäst att behandla i förebyggande syfte, eftersom behandlingen tar lång tid när skadan är skedd. Som med K-brist, skadade blad kommer aldrig att återhämta sig och måste ersättas med nya friska blad. Tillsätt magnesiumsulfat i satser för 1-2 gram per träd 4 gånger per år plus Kaliumsulfat i samma takt bör rätta till problemet och förhindra att en K-Mg obalans uppstår.

Mangan (Mn). Manganbrist eller "krulltoppar" är ett vanligt problem i palmer som växer i basisk jord och detta omfattar stora delar av södra Florida. Symtom uppträder endast på nya blad, svaga, minskade i storlek, och med omfattande död vävnad i strimmor i bladen. Efterhand som bristen fortskrider kommer efterföljande blad fram helt förtvinade, krulliga eller brända till utseendet och kraftigt minskade i storlek. Senare, bara döda bladskaft, stubbar, snabbt därefter kommer död.

Manganbrist är i första hand orsakad av gödningens olöslighet vid höga pH's. I vissa palmer som kokosnöt, som normalt inte påverkas av problemet, kalla jord-temperaturer under vintern och vårens månader minskar rotaktiviteten och därmed upptaget av mikronäringsämnen (särskilt Mn). Kokospalmer lider av allvarligt brist av Mn under vintern och när våren kommer brukar den växa ur problemet utan särskild behandling när marken temperaturer värmts upp i slutet av våren. Andra palmer som drottning, royal, paurotis och pygmé datum palmer, är mycket mottagliga för Mn-brist och måste behandlas med jord eller gödning av mangansulfat annars kommer de sannolikt dö.

Järn (Fe). Järnbrist är relativt ovanliga för palmer och är i allmänhet inte orsakad av en brist på Fe i marken, eller ens av hög mark pH, liksom i många andra växter. Järn-brist brukar visas på palmer som växer i dåligt luftad eller för hårt packad jord eller de som har planterats alltför djupt. Vattendränkt mark och djup plantering kväver effektivt rötterna. Symtom kommer först på nya blad och i de flesta palmer består av enhetligt klorotiska nya blad. Efterhand som bristen fortskrider, kommer nya blad att visa omfattande döda toppar/spetsar och reducerad bladstorlek . Typiska symptom hos drottningpalmer omfattar ärt-stora gröna fläckar på annat gulaktig nya blad. Järnbrist symptom kan ibland vara tillfälligt och lindras genom regelbunden gödning med järnsulfat eller kelater, men långsiktigt korrigering inträffar bara om den dåliga jorden luftas eller det felaktiga planteringsdjupet som orsakade bristen korrigeras.

Diagnos av näringsbrister av synliga symptom ensam kan vara svårt, eftersom några av de symtom överlappar i vissa arter. Exempelvis Mn och sena stadier K brister är lätt förvirrande avseende drottning- och kungs-palmer. Kalium och Mg brister är mycket lika i pygmédatum-palmer och K och Fe brister kan vara mycket likartad i kungs-palmer. Rätt diagnos kan endast garanteras om blad-näringsämnesanalyser utförs på symptomatiska palmer.

Näringsbriststörningar i krukor.
Palmer som växer i krukor är mottagliga för samma brister som utplanterade palmer, men betydelsen av de olika bristerna, liksom deras orsaker, är olika. Krukjord i allmänhet är mer sur och har mer näringsämnen än naturliga jordar. Således urlakning och olöslighet av näringsämnen är ett betydligt mindre problem. För krukodlade palmer är oftast jorden gödslad föe en långsam överföring av näringsämnen, gödselmedel eller vanlig flytande gödsling hindrar de flesta brister att uppstå.

I krukor är N-brist den vanligaste bristen och orsakas helt enkelt av otillräcklig N i jorden. Det är oftast den mest begränsande faktorn vid krukodling, medan K, Mg, Mn är mycket mer begränsning i naturlig jord hos utplanterade exemplar. Kalium-brist kan uppstå i krukor om gödselmedel med lågt K innehåll används, och Mg-brist kommer att uppstå om otillräcklig eller låg kvalitet dolomit (bergart av kalcium- och magnesiumkarbonat) tillsätts till jorden. Ändring av krukjorden med dolomit är absolut nödvändigt om inte andra källor av Ca och Mg används vid gödsling.
Svavel (S)
Svavel-brist uppstår ibland i krukor om sulfatgödselmedel inte används. Symtomen är praktiskt taget identiska med bestämmelserna i Fe-brist och kan bara korrekt diagnostiseras av blad-näringsämnesanalyser. Mangan-brist är mycket mindre vanligt i krukor, eftersom det odlingssubstrat som vanligtvis används är surt och Mn är mycket mer lösligt vid lägre PHS.

Järnbrist är ganska vanligt i krukor. Krukor generellt ger dålig ventilation på botten av krukan där palmrötterna vanligen är koncentrerade och Fe-brist är oftast resultatet. Att plantera palmer djupare än de ursprungligen växer, kommer att få samma effekt och är en viktig orsak till kronisk Fe-brist vid krukodling. Även om gödselspray med järnsulfat eller kelater kan tillfälligt lösa problemet, permanent korrigering kan endast uppnås genom återplantering av palmer på rätt djup och i ny, väldränerad jord. Därför är det viktigt att använda en krukjord som inte kommer att snabbt brytas ned, vilket resulterar i finare partiklar och reducerade luftning. Våra studier har visat att iblandning i jorden av långsamt övergående gödselmedel (i motsats till ytgödsling) förhindrar en snabb fördelning av krukjorden och reducerar näringsmässiga problem som är förknippade med dålig jord luftning.

Andra väsentliga delar såsom P (fosfor), Ca (kalcium), Cu (koppar), Zn (Zink), B (brom), CL (klor), har ibland befunnits vara bristfällig, om en av dessa faktorer utelämnas från gödselmedlet, men sådana brister i allmänhet är ganska ovanligt i krukor eller för utplanterade exemplar.

Inlägg i den här diskussionstråden: