Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Nye begynder spørgsmål
Som svar till: Nye begynder spørgsmål ()

Hej Martin
Henrik fra Aarhus har igennem en del år fulgt den store T. fortunei i botanisk have og han har gjort nogle interessante iagtagelser mht. vækst. Gengiver hans mail herunder.
mvh.
Teddy

Hej Palmefolk.

Jeg har, som så mange andre fulgt den store hørpalmes vækst i København gennem årene. Her er lidt om dens vækst og dimensioner.
Palmen blev plantet i 1988 af Henrik som flere af os mødte under sensommerens exottræf. Den gang var den kun en lille palme på måske 5-7 år. Palmen er altså idag ca. 26 år gammel.
I 1994 var dens stamme ca. 1m høj. I 2000 nåede stammen 2 meter. Den havde altså på de 6 år vokset ca. 17cm om året. I foråret 1996 var palmen ret beskadiget pga. isvinteren, men den har aldrig mistet kronen. I 2004 nåede stammen 3 meter, og den havde altså derfor øget væksthastigheden til ca. 25cm om året. I slutningen af 2007 var stammen omkring 3,9m altså igen øget til ca. 30 cm om året.
De øverste blade når op i næsten 5,5m idag. Det interessante er at palmekronen indeholder 45-50 blade og at bladene visner efter 3-4 år. Dette betyder at palmen sætter mellem 11 og 17 vifter om året og ikke som mange tror en 4-5 stykker. Palmekronen er ca. 3m høj og bred. De enkelte vifter inderholder mellem 40 og 50 sekmenter som er op til 70cm lange.
Alle os med små palmer kan nu bare begynde og drømme, de skal nok komme til at fylde godt i landskabet med tiden. Nu drager jeg til andre dimensioner på Tenerife. Hav en god sæson.

Vh. Henrik/ Århus

Inlägg i den här diskussionstråden: