Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Svinkall vinter i antågande  *LINK*

Man får ta kvällstidningarnas prognoser med en nypa salt. De är främst ute efter att locka läsare. Jag brukar annars följa DMI:s säsongsprognoser, som också talar om kyligare vinterväder än normalt, men inte alls lika dramatiskt. Vi får nog vara beredda på perioder med vinterväder, vilket vi nuförtiden inte har varje år, åtminstone inte här i Skåne. Sedan återstår det att se exakt hur kallt det kommer att bli. Frågan är exakt vad meteorologerna menar med att jämföra med 90-talets vintrar. Troligen är den genomsnittliga vintertemperaturen som de syftar på. Jag minns annars 90-talets vintrar som ganska milda med två undantag: vintrarna 95-96 och 96-97, som var mycket stränga, även om de inte kan jämföras mer 80-talets stränga vintrar.

Vi får se det positiva i situationen. Äntligen får vi chansen att testa härdigheten på arter som vi har planterat på senare år.

Just nu är det ovanligt milt för årstiden och det råder alltjämt meteorologisk sommar (enligt SMHI:s definition). Sommaren kommer nog att hålla i sig några dagar in i november, vilket händer allt oftare nuförtiden. I praktiken är det ändå ganska höstlikt, även om det är milt.

Inlägg i den här diskussionstråden: