Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Avancerat vinterskydd för medelhavsväxter  *LINK*

"Btw. När palmerna är över 4 m så är de totalt härdiga.." Tveksamt väl? visst är det flera fördelar med en 4metare, tillväxtpunkten kommer upp rejält från marken som är kallaste stället och den har byggt upp en bra motståndskraft mot kyla får man hoppas, storlek mm spelar nog roll också.

Måste man skydda stammen egentligen? Är det någon som haft en större Trachycarpus som skyddat rötter och tillväxtpunkten med lite uppvärmning under kritiska tillfällen men som inte skyddat stammen och den dött då? funderar själv på min 3,5 metare det får nog bara bli en värmeslinga virat i håret runt på stammen sedan lite mera inkapsling uppe i kronan /tillväxtpunkt.
Alternativt rulla in stammen i lite jutefilt det ser mera naturligt ut, tex denna: https://www.wexthuset.com/tradgardsskotsel-underhall/vintertackning-overvintring/skyddsmattor-krukskydd/frostskyddsmatta-jutefilt-terrakotta

Är också lite orolig för just vindfaktorn på dessa skydd. Runda konstruktioner är ju visserligen bra för att slippra ur vinden aerodynamiskt men ändå, stora grejer. Mailade företaget ang pris (på engelska), på olika varianter men inte fått något svar än.

Hittade även en annan firma som hade palmtält som vinterskydd som var rätt ok,De verkar hyfsade med stålrör då de kunde sätta upp ett med endast två rör i marken som höll alltihop. Plasten verkar inte vara armerad? men annars gillar jag dessa skarpt, sätter man belysning i en sån blir det både snyggt och skydd. Uppvärmningen verkar de dock köra med en 2kW värmefläkt, då lär det dra iväg på elräkningen dock :)

Inlägg i den här diskussionstråden: