Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Araucaria angustifolia i Genève *LINK*

I følge diverse engelske fora er disse herdige til 14-15 minus. Er det sikkert at det ikke er andre forklaringer på skadene?

Jeg leste noe interessant for en tid siden om forsøk gjort med A. angustifolia i Norge, i Time kommune på Jæren. Dette er tilbake til 50-tallet og da ble det plantet ut et stort antall Parana pine fra frø sendt fra en nordmann i Brasil. Desverre døde samtlige planter i løpet av to vintrer, og det ble ikke gjort videre eksperiementer med denne planten etter det. Men Jæren er ikke den mildeste delen av vestlandet så jeg ville ikke avskrevet den basert på disse erfaringene alene. Det at det tok to år å ta knekken på plantene antyder at noen må ha overlevt minst en vinter. Så det gir håp om at hvis planten bare blir etablert og stor før en iskald vinter så vil den være bedre rustet til å overleve en isvinter. Et annet spørsmål er hvordan vintrene på 50-tallet var, i følge klimastatistikken skal vintrene ha blitt mildere siden 80-tallet så det igjen gir håp om at A. angustifolia kan klare seg enkelte steder i Norge og sannsynligvis noen steder i Danmark også!

Noe annet interessant som stod i artikkelen var at A. angustifolia vokser mye fortere enn A. araucana!

De som er interessert i å lese artikkelen om Araucaria-slekten kan laste ned Åringen for 2009 utgitt av Arboretet i Milde.

Inlägg i den här diskussionstråden: