Exotiska växter i Skandinavien

Nexoe (Nexø) fikon samma som Bornholms fikon? *LINK*

Hejsan

diskuterade nyss med en fikon-samlare från Ontario (Kanada). klimatet där är ganska likt det i sverige, förutom att somrarna är något varmare men annars har dom ungefär samma vegetationsperiod som delar av södra Sverige. Där har dom sista vårfrost i början-mitten av maj och första höstfrost i slutet av sept. och det är väl på ett ungefär vad delar av sverige får. vintern där är väldigt kall (usda zon 5) dom har tydligen haft neråt -30c denna vinter.

men ett fikon som kommer från Bornholm som heter Nexoe, har senaste år fått uppmärksamhet i USA och i Kanada, speciellt för dom i kallare delar. länk nedan på Nexoe fikon. som ni kan läsa ska det tåla mycket kyla. har själv blivit rekommenderad att plantera Nexoe fikon.

är det bara jag som tycker att den har likheter med Bornholmsfikonet (med övriga namn)?

Nexoe fikonet verkar i sverige vara en ovanlig sort, är den vanlig i Danmark? ett fikon från Danmark borde vara mer vanligare i sverige och i Danmark (om den nu inte är det redan).

Vad tror ni på forumet ? kan det vara samma fikon som det handlar om, fast att dom i Amerika har satt ett annat namn för det ?

skulle vara kul att få tag på Nexoe fikon, tyvärr är det ju inte så lätt att skicka material från Amerika.

Inlägg i den här diskussionstråden: