Exotiska växter i Skandinavien

Svar: Cycas revolta
Som svar till: Cycas revolta ()

Som Leif skriver så gjør våre svale somrer det vanskelig å overvintre en Cycas revoluta på friland i Skandinavia. Ikke fordi at planten ikke vil overleve, men skadene på bladverket vil være så betydelige, og du vil trolig måtte se på en stubbe uten blader i flere måneder før planten har produsert et nytt bladverk på sensommeren. Allerede ved temperaturer under -5 vil du se frostskader på bladene, men selve stammen kan overleve temperaturer under -10 grader.

Selv har jeg en liten cycad som ble solskadet i fjor vår, og som mistet alle bladene. Den har to år på rad produsert nye bladsett utendørs, selv med våre svale somrer her på sør-vestlandet av Norge!

Men overvintrer du planten frostfritt bør det ikke være problem å få nye bladsett hver/annenhver sommer. Trikset er å vanne og gjødsle rikelig i en varm periode tidlig på sommeren (medio juni) for å simulere regntiden i Japan. Det er under monsunen om sommeren planten produserer nye blader, og uten tilstrekkelig tilgang på vann vil den bare sitte der å ikke gjøre noe.

Siden planten din ikke har produsert nye blader i år ville jeg ventet til neste sommer med å prøve trikset med å vanne mye. Hvis planten ble kjøpt i år har den trolig allerede nye blader og det ville være mot sin hensikt å tvinge planten til å produsere nye blader så seint i sesongen med minkende dagslys og lavere temperaturer...

Inlägg i den här diskussionstråden: